Μέτρα αποσυμφόρησης κρατητηρίων στα αστυνομικά τμήματα της Θεσσαλονίκης

Μέτρα αποσυμφόρησης κρατητηρίων στα αστυνομικά τμήματα της Θεσσαλονίκης

Αρ. Πρωτ. 197/17.06.09                                                                                            

Προς Υπουργούς:

- ΕΣ.Δ.Δ.Α. και Δημόσιας Τάξης

- Δικαιοσύνης


Ιδιαίτερα σοβαρή και ανησυχητική είναι η κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια σε αρκετά αστυνομικά τμήματα του Νομού Θεσσαλονίκης, λόγω του μεγάλου αριθμού κρατουμένων που δέχονται, οι οποίοι παραμένουν μεγάλα χρονικά διαστήματα στα κρατητήρια, τη στιγμή που θα έπρεπε να μεταφέρονται σε σωφρονιστικά ιδρύματα προκειμένου να εκτίσουν τις ποινές τους.                                                     

Πιο συγκεκριμένα στα κρατητήρια της Διεύθυνσης Αλλοδαπών, στην Υποδιεύθυνση Μεταγωγών Θεσσαλονίκης, αλλά και σε Αστυνομικά Τμήματα της πόλης φιλοξενείται μεγαλύτερος αριθμός κρατουμένων από αυτόν που προβλέπεται για τα κρατητήρια, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις πρόκειται για ποινικούς κρατουμένους, γεγονός που σημαίνει ότι θα έπρεπε να είχαν μεταφερθεί σε κάποιο σωφρονιστικό ίδρυμα προκειμένου να εκτίσουν την ποινή που τους έχει επιβληθεί.  

Η κατάσταση είναι δύσκολη τόσο για τους ίδιους τους κρατουμένους, όσο και για τους  αστυνομικούς, οι οποίοι δεν μπορούν να εκτελέσουν το έργο τους με την υπάρχουσα κατάσταση. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της Υποδιεύθυνσης μεταγωγών, όπου τα κρατητήρια θα έπρεπε να φιλοξενούν έως 50 κρατουμένους, ωστόσο ο αριθμός σχεδόν σε μόνιμη βάση φτάνει τους 100. Η παρατεταμένη διαμονή των κρατουμένων στα αστυνομικά τμήματα και η μη μεταφορά τους σε σωφρονιστικά ιδρύματα σημαίνει ότι δεν τους δίνεται η δυνατότητα να αυλίζονται και δεν συμμετέχουν στο συσσίτιο, ενώ είναι ξεκάθαρο ότι χάνεται η ουσία και ο στόχος του σωφρονιστικού συστήματος. 

Οι Δικαστικές Φυλακές Διαβατών αδυνατούν να δεχθούν περισσότερους κρατουμένους, καθώς αντιμετωπίζουν πρόβλημα πληρότητας και δεν υπάρχουν οι υποδομές.

 

Μετά από τα παραπάνω ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Τι μέτρα προβλέπεται να λάβουν τα αρμόδια Υπουργεία προκειμένου να απεγκλωβιστούν τα αστυνομικά τμήματα της Θεσσαλονίκης από τον μεγάλο αριθμό των ποινικών κρατουμένων που διαμένουν σε απλά κρατητήρια;

 

- Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβούν τα αρμόδια Υπουργεία προκειμένου να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα πληρότητας τόσο όσο αφορά στη λειτουργία των Δικαστικών Φυλακών Διαβατών όσο και τη λειτουργία των αστυνομικών τμημάτων της πόλης της Θεσσαλονίκης που δεν μπορούν  να λειτουργήσουν με την υπερπληθώρα των κρατουμένων;

Απαντήσεις Υπουργείων